február
14
szombat


A társ hozzájárul-e a szenvedélybetegséghez saját tudta nélkül?


Mit tegyen az, aki együtt él egy alkoholistával vagy drogfüggővel?

Része vagy-e a másik problémájának?

 

Válasz: Ha úgy érzed, a kapcsolatot, melyben élsz, negatívan befolyásolja társad szenvedélybetegsége, akkor máris megtapasztalod, hogy a szerhasználatból fakadó problémák mindkettőtöket érintenek.

A társad alkoholizmusa vagy drogozása a te életedre is negatívan kihat. Ezért fontos, hogy átlásd, mi történik körülötted. Először tekintsük át azokat a viselkedésmódokat, melyeket a szenvedélybetegek hozzátartozói alakítanak ki, abban a sorrendben, ahogyan általában a családi élet folyamatában egymásra következnek:

Eltakarás: A család sok energiát fordít arra, hogy mások elől eltakarja a szenvedélybeteg problémáit. Kimentik a főnöknél, a munkatársaknál, a barátoknál, rokonoknál.

„Acting out”: Ez egy pszichológiai fogalom, mely az indulatos, éretlen és néha felelőtlen viselkedést jelöli, mellyel valaki az érzelmi feszültséget kiadja magából. Aki pl. együtt iszik az alkoholistával, így tesz. Később ez vitákig, verekedésig fajulhat.

Változás követelése: Számos hozzátartozó igyekszik megváltoztatni szenvedélybeteg társát. Évekig küzdenek abban a hiszemben, hogy „minden jó lesz majd, ha leszoktatom az ivásról”. Sajnos ebben a folyamatban mindkét fél veszít. Minél erőteljesebben igyekszünk megváltoztatni valakit, annál erősebb ellenállásba fogunk ütközni. Általában egy alkoholista ilyenkor azt éli meg, hogy piszkálják, és még többet iszik.

Izolálódás: Minél súlyosabb a társad alkoholproblémája, annál erőteljesebben fogtok a szégyen miatt mindketten eltávolodni barátaitoktól, családotoktól. Így elveszíthetsz nagyon fontos erőforrásokat. Talán évekbe kerül, míg felismered ezt a folyamatot.

Feladás: Aki sok éven át él együtt egy krónikus szenvedélybeteggel, depresszióba zuhanhat. Megterhelt életmódja csak néha nyújt számára örömteli pillanatot. Krónikus fáradtság és fájdalom kísérheti ezt a folyamatot testi tünetként.

Bárhol is tartasz ebben a folyamatban, biztos vagyok benne, hogy végleg megszakíthatod ezt az ördögi kört, ha akarod. Ajándékozd meg a hozzátartozódat azzal, hogy Te mindent megteszel azért, hogy újra nyugodt és kiegyensúlyozott legyen az életed. Azzal, hogy részt veszel a Józanság konferencián, elérheted hozzátartozódnál, hogy változni akarjon. Miért? Mert azt látja, hogy  nem csak piszkálod őt, hanem teszel is azért, hogy segíts neki. Még ha úgy is gondolod, hogy Te már épp eleget szenvedtél az ő önzősége miatt, akkor is célszerű úgymond egy kicsit becsapnod őt azzal, hogy most Te lépsz. Nem azt kérem, hogy Te gyógyulj helyette, csupán azt javaslom, légy bölcs, és irányítsd úgy őt, hogy végül az történjen, amit Te akarsz.

 

Részt szeretnék venni a Józanság konferencián

4 hozzászólás

 1. KIDMEN feb 14

  Kedves Dénes!
  Nagyon de nagyon nagy szükség van ezekre a jótanácsokra,mert bár én a magam kárán jöttem rá mindenre,és senki nem mondta mit kell tennem,mit nem kell és szabad tennem,valahogy mégis ezekre a következtetésekre jutottam.
  A hozzátartozó(én is)korholjuk,ha kell kiabálunk,ha olyanunk van besértődünk,nem szólunk,szóval 1001 módja van a harcnak! oda-vissza működik,mert a másik is besértődik!BÜNTET!ISZIK!JÁTSZIK!DROGOZIK!ŐRÜLET!de mikor változtattam a viselkedésemen,valami kezdett változni!bennem is!és nála is!

 2. balázs feb 15

  mindenképpen befolyásolja a társat is ha a másiknak szenvedélybetegsége van, nekem is egy szerelmi együttlét ezmiatt
  ment tönkre, mert mikor az ember már egy kicsit többet fogyaszt a kelletténél akkor már az agy bezsong és akkor vagy kiabálás vagy káromkodás vagy esetleg verekedést vált ki amit a másik nem is ért hogy egyáltalán miér va, csak kénytelen elszenvedni és ez az ő lelkiismeretnének nem hiszem hogy jót tesz.

  üdv

  balázs

 3. KIDMEN feb 15

  Kedves Dénes!
  Készült már olyan kérdőív a szenvedélybetegekkel,ami azt kérdezte miért váltak azzá?
  Ha igen,akkor abban hányadik helyen említik meg a hozzátartozót,és hány százalékban! INDOKKÉNT?

 4. Nagy Tünde máj 9

  Könyörgöm, hogyan változtassak a viselkedésemen, ha nem tudom mit csinálok rosszul?????????????

Hozzászólok