szeptember
19
hétfő


Együtt könnyebb


Sok függő szerencsére segítséget kér másoktól, ha felismeri, hová jutott, és belátja, hogy tönkre teszi az egészségét és az életét. De vannak olyan függők is, akik NEM kérnek segítséget…

Sőt, gyakran úgy tűnik, mintha sokan nem akarnának változtatni az életvitelükön – a családtagok és a barátok pedig tanácstalanul állnak, és azon töprengenek, mit kellene tenniük.

Nem szabad azonban azt feltételeznünk, hogy ha valaki eddig nem változott, az nem is akar változni. Inkább arról van szó, hogy az adott személy valószínűleg nem hiszi, nem tudja, hogy képes megváltozni, vagy nem tudja, milyen eszközökre van szüksége ahhoz, hogy megváltozhasson.

Íme, néhány jó tanács arra, hogyan segíthetünk szeretteinknek, barátainknak, és hogyan terelhetjük őket jó(zan) útra, mégpedig anélkül, hogy közben magunknak ártanánk.

1. Az első, hogy a saját testi-lelki épségünk a legfontosabb, és nem rendelhetjük alá magunkat a másiknak!
2. Mérjük fel a lehetőségeinket és a korlátainkat, és ne próbálkozzunk olyannal, amire nem vagyunk képesek.
3. Ami a másik személyt illeti, ne ítélkezzünk felette, és tudatassuk vele, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy mindenkinek más az „útja”.
4. Kerüljük a megbélyegző kifejezéseket (alkesz, piás, anyagos stb.).
5. Ne fenyegetőzzünk, inkább bíztassuk a másikat.
6. Méltassuk a másik erényeit, és ne becsüljük alá a sikereit.
7. Legyünk empatikusak és megértőek, amennyire tudunk.
8. Keressünk fel egy megbízható terapeutát, hogy segítsen nekünk megfelelően kommunikálni a másikkal. (Ez az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk!)
9. Ha találunk egy szimpatikus szakembert, konzultáljunk vele a konkrét lehetőségekről és a szükséges lépésekről is.
10. Ajánljuk fel a másiknak, hogy elmegyünk vele terápiára, még akkor is, ha nem vagyunk függők, mert ezzel nagyon sokat tehetünk a felépülése érdekében.

Hozzászólok