szeptember
13
kedd


Egy függővel bizony nem könnyű együtt élni.


Egy függővel bizony nem könnyű együtt élni. Nap mint nap látni, ahogy az illető tönkre teszi magát és a családját, valóban próbára teszi az embert. Ezért is tanácstalanok olyan gyakran a hozzátartozók, akik számára bizony komoly terhet jelenthet egy szenvedélybetegről gondoskodni.

Persze egy ilyen helyzetben nehéz az embernek empatikusnak lennie; meg hát sokaknak eszük ágában sincs empatikusan viszonyulni egy függőhöz, ami valahol érhető is.

A kérdés csak az, hogy az elutasító hozzáállás közelebb visz-e a probléma megoldásához. Nos, a helyzet az, hogy nem. Sőt!
Minél inkább elutasítva és kirekesztve érzi magát egy függő, annál rosszabb állapotba fog kerülni. A környezetének a reakciója és a hozzáállása ugyanis csak megerősíti benne azt a feltételezést, hogy őt mindenki negatívan ítéli meg, és senki sem érti meg, illetve senki sem szereti.
Ha pedig valaki úgy érzi, szíve joga felháborodni azon, hogy nem szeretettel és megértéssel fordulnak hozzá, akkor könnyen gondolhatja azt is, hogy ahhoz is minden joga megvan, hogy kénye-kedve szerint igyon vagy drogozzon.
De ha valaki a szerek hatása alatt kivetkőzik magából, akkor persze nem meglepő, hogy a környezetében élők nem közelítenek hozzá megértéssel, sőt inkább kerülik az illetőt.
Nos, íme, még egy élethelyzet, amely tökéletesen példázza a róka fogta csuka klasszikus esetét.
És hogy mi lehet a megoldás? Hát, nyilván nem árt, ha az egyik fél egy kicsit bölcsebb, mint a másik. Az is kézenfekvő persze, hogy inkább a józan személy az, akitől elvárható, hogy átlássa a helyzetet, és okosan cselekedjen.
Szóval, lehet ugyan, hogy sokszor tiszteletlenül vagy akár embertelen módon viselkedik a függő ismerősünk, de vegyük észre, hogy amikor részeg vagy be van tépve, akkor nem önmaga. Próbáljunk meg hát a felszín alá látni, és próbáljuk meglátni őt, az embert (aki más, mint a függő).
Kedvességgel, türelemmel sokkal többet érünk el, mint szidással, veszekedéssel.
Ha valóban szeretjük azt az embert, akivel – mint függővel – összesodort bennünket az élet, akkor talán annyit megtehetünk érte, hogy kedvesen és türelemmel fordulunk felé, hogy legalább lehetőségünk legyen egy kicsit enyhíteni azokat a régi sérelmeket és problémákat, amelyek megkeserítik az illető életét. Ha tényleg szeretjük az illetőt, akkor tartsunk ki mellette, és ne forduljunk ellene, amikor olyan nehéz helyzetben van.
Ne feledjük: valamilyen szinten minden függő változtatni akar, és boldog szeretne lenni. Higgyük el, ez az állapot neki sem jó – egyszerűen csak arról van szó, hogy egy kicsit elgyengült vagy elfáradt az illető, vagy valamiért elveszítette a hitét.
Szóval, valójában nagyon is sokat tehetünk függő hozzátartozóinkért és ismerőseinkért. Ha ugyanis egy függő olyan emberekre lel, akik támogatják, és hisznek benne még akkor is, amikor az emberek többsége már nem, akkor előbb-utóbb megteremtődik az esély, hogy gyökeres fordulatot vegyen az élete.

Hozzászólok