augusztus
23
kedd


Kattant a világ, avagy: az a bolond, aki mondja!


Butaság lenne azt állítani, hogy a legtöbben mentális szempontból normálisak vagyunk.
Egyáltalán mi is az, hogy normális? És mitől számít valaki mentálisan betegnek, vagy éppen bolondnak?

Miközben azt látjuk, hogy a világ rohamtempóban fejlődik, és a modern tudománynak és a csúcstechnikának köszönhetően mentálisan bizonyos értelemben a csúcson vagyunk, mégis számtalan ember életét keseríti meg ilyen vagy olyan formában valamilyen mentális szenvedés.

A mentális betegségekben szenvedők aránya világszerte egyre nő, és a mentális zavarok lassan népbetegségnek számítanak (a kutatások szerint ugyanis az emberek kb. 12%-ánál diagnosztizálható valamilyen mentális betegség). És akkor ott vannak még azok, akik nincsenek is tudatában annak, hogy valamilyen mentális problémájuk van.

A depresszióról, a borderline szindrómáról és a bipolaritásról manapság olyan gyakran hallunk, hogy ezek az idegen szakkifejezések mára gyakorlatilag a hétköznapi szókincs részévé váltak. Ennek ellenére az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy az ilyen jellegű betegségek ugyanolyan nehézségekkel járnak, és sokszor ugyanolyan életmódbeli változtatásokat tesznek szükségessé, mint általában a fizikai betegségek. Emellett azt sem árt tudnunk, hogy a mentális egészség megőrzése nem döntés kérdése: nem rajtunk múlik, hogy „normálisak” maradunk-e, vagy betegek leszünk.

Sajnos az is igaz ugyanakkor, hogy a mentális betegségekben szenvedők hajlamosabbak arra, hogy függők legyenek, mivel a legkülönfélébb módokon igyekeznek enyhíteni az érzelmi gyötrelmeiket. Erről tanúskodik a tragikus sorsú Robin Williams élete is. Nem is meglepő, hogy az elhunyt színész lánya egyre gyakrabban hangoztatja, mennyire fontos lenne a mentális higiéniát és a szenvedélybetegséget, illetve a kettő közötti összefüggéseket helyükön kezelni, és milyen jó lenne végre felszámolni az előítéleteket, felhagyni a bírálással, és inkább segíteni azoknak, akik a segítségünkre szorulnak.

Ahogy a rákos betegeken sem nevetünk, az sem helyes, ha a mentális betegségekben szenvedőkön viccelődünk, és bolondnak bélyegezzük őket.

Elég a stigmatizálásból!

Hozzászólok