július
23
szombat


Itt a magyarázat!


Ezért tesszük, amit teszünk:

Impulzusok érkeznek a környezetünkből.
Az érzékszerveink feldolgozzák ezeket az impulzusokat.
Az impulzusokból kinyert információ eljut a központi idegrendszerbe.
A központi idegrendszerben biokémiai folyamatok indulnak be (pl. hormontermelés).
A biokémiai folyamatok gondolatokat eredményeznek.
A gondolatokhoz érzelmek társulnak.
Az érzelmek reakcióra/cselekvésre késztetnek.

 

Ez a folyamat gyakorlatilag életünk minden egyes pillanatában lejátszódik. És ha nem is vagyunk tisztában magával a mechanizmussal, az akkor is alapvetően meghatározza a működésünket. Sokat segít azonban, ha megértjük ezt a mechanizmust, illetve azt, hogy hogyan is működünk.

A legtöbbet azzal tehetjük magunkért, ha a gondolatainkat tudatosítjuk, illetve kontrolláljuk. A gondolataink ugyanis sokszor valójában – a korábbi tapasztalatainkon alapuló – automatikus válaszok, és nem az aktuális impulzusok tényleges jellemzőinek figyelembevételével jönnek létre. Ennek megfelelően bizonyos helyzetekben sokszor ugyanazt gondoljuk, amit mindig is szoktunk, szinte függetlenül attól, hogy valójában mi is történik velünk. Ez viszont egy ördögi kört teremt, mert ha például valaminek a hatására mindig arra gondolunk, hogy mennyire szerencsétlenek vagyunk, akkor egy idő után már kizárólag szerencsétlennek tudjuk látni magunkat.

Ha viszont „friss szemmel” dolgozzuk fel a bennünket érő impulzusokat, és más perspektívából szemléljük a dolgokat, akkor kitörhetünk a negatív spirálból, a negatív gondolatok börtönéből:

Pozitív gondolat –> jó érzés –> helyes cselekedet –> pozitív reakciók a környezetből –> boldogsághormonok –> pozitív gondolat megerősödése…

Látod, a gondolataid nemcsak börtönbe zárhatnak, hanem szabaddá is tehetnek… Csakis rajtad múlik, mi lesz!

Változtass a gondolataidon és változtass az életeden!

Hozzászólok