július
4
hétfő


Ne ítélkezzünk, hanem tájékozódjunk!


Az emberek többsége úgy véli, tisztában van azzal, hogy mi a függőség, sőt azt hiszi, hogy pontosan tudja, milyen egy alkoholista vagy egy drogos.

Az emberek többsége téved!
Az átlagembernek teljesen téves elképzelése van arról, hogy valójában mi is a függőség, azt pedig végképp nem tudja, hogy milyen függőnek lenni. Ezért is van az, hogy az alkoholproblémákkal küzdőket sokan egyszerűen csak részeg disznóknak tekintik, és gyengének vagy akár aljasnak is tartják. És persze a drogosokat sem szokták kímélni…

A szenvedélybetegséggel és a szenvedélybetegekkel kapcsolatos tévhitek már csak azért is bosszantóak, mert manapság azért illene egy kicsit többet tudni a függőségről; ha másért nem, akkor legalább azért, mert egyre kevesebb olyan család van, amelyben ne lenne valaki, aki ilyen vagy olyan módon függő.
A kérdés csak az, hogy ha ennyire nincs helyén kezelve ez a dolog, akkor vajon hogyan lehet megfelelő segítséget nyújtani azoknak a szenvedélybetegeknek, akik változtatni szeretnének a helyzetükön. Vajon min múlik, hogy a segítők törekvései egyes esetekben sikeresek, más esetekben viszont kudarcba fulladnak?
A kulcs az információ. Minél többet tudunk ugyanis a függőség pszichológiai és egyéb mechanizmusairól, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy ténylegesen javítsunk az általunk segíteni kívánt személy állapotán, és ne rontsunk rajta.
Szerencsére rengeteg információ található a neten meg a különböző könyvekben, és persze mi is rendszeresen osztunk meg cikkeket, amelyekből elég jól meg lehet ismerni a függőséget ahhoz, hogy akár érdemben segíteni tudjon valaki a hozzátartozójának vagy az ismerősének.
Bármilyen forrásból tájékozódjék is valaki a függőséggel vagy a függőkkel kapcsolatban, fontos észben tartania, hogy az, aki függő, az bizony nem kedvtelésből használja azt a szert, amit használ! Aki padlóra kerül, annak biztosan van valami súlyos dolog a múltjában: valamilyen fájdalmas vagy akár elviselhetetlen élmény, amely feldolgozatlan maradt, és adott esetben komoly hiányérzetet is kelt. A szert pedig valószínűleg az ezekkel összefüggő problémáknak az orvosolása céljából használja az illető.
Persze sok esetben a függőség kialakulásának olyan prózai okai vannak, mint a felelőtlenség vagy a túlzásba vitt bulizás, amelyek adott esetben valóban elítélendőek lehetnek. Azt is látni kell azonban, hogy az idővel kialakuló szerfüggőség és az esetleges pszichés zavarok esetében ítélkezés helyett inkább tisztánlátásra és megfelelő ismereteken alapuló segítségnyújtásra van szükség. Függőség esetén ugyanis a leállás már nem felelősség és akarat kérdése; a szakszerű beavatkozás pedig elengedhetetlen.
Ha tehát valóban segíteni szeretnénk egy szenvedélybetegnek, az első lépés az ítélkezés helyett a tájékozódás legyen…

Hozzászólok