szeptember
11
csütörtök


Mindenki benne van, miközben mindenki úgy véli, hogy ő az egyetlen.


Szégyen, bűntudat, harag… csak egy pár azok közül az érzések közül, amik garantáltan fenntartják az alkoholizmust. Sok kérdés foglalkoztat a munkám során, de mindig is az izgatott a legjobban, hogy hogyan lehet egy alkoholistát és annak családtagjait megszabadítani a szégyen és bűntudat érzésétől.

Az egyik kliensem az előző blog bejegyzésemről folytatott beszélgetésünk során egy óriási felismeréssel ajándékozott meg. A következőt mondta: „Sokszor irigyeltem másokat, amiért ők nyugodtan ihatnak, de egy idő után rájöttem, hogy nem is biztos, hogy van miért irigykednem, hiszen lehet, hogy ők is alkoholisták, csak én nem tudok róla. És egy olyan országban, ahol 800e és 1millió közé teszik az alkoholbetegek számát, ez nyilván nem lehetetlen.”

Mindenki benne van, miközben mindenki úgy véli, hogy ő az egyetlen.

 

Persze tudom, hogy vannak dolgok, amiket csak személyesen lehet elmondani, és nem tartozik mindenkire. De meddig érdemes még tovább várni arra, hogy majd valami csoda folytán végre megszületik az a megoldás, ami megszabadítja közel 4 millió ember életét az alkoholfüggőség okozta borzalmaktól.

Holnap munka vagy sétálás közben figyeld meg az embereket, és ha elég jól figyelsz, Te is felismerheted, hogy majdnem mindenki, aki körülötted van, tudja, hogy mit érzel. Tudja, mert már ő is érezte. Csak bátran szólítsd meg, és kérdezz rá.

2 hozzászólás

  1. Bago Szilvia szept 13

    Kedves Dénes,
    Én abszolút nem érzem úgy, hogy én vagyok az egyetlen…
    Látom az embereket magam körül és megrémiszt a látvány.
    Félelmet szül bennem és éjszakákon keresztül nem tudok aludni.

  2. Szomorú jan 26

    Én például így érzem ahogy itt le van írva.Ha valaki először meglát,nem is gondolná rólam ezt.Amikor jobban megismer,akkor kiderül persze mennyire el tudom vetni a sulykot a piával kapcsolatban.Szoktam néha részegeket látni,de amikor például italt veszek egy hipermarketben,úgy érzem,mintha én lennék az egyetlen nem normális.Mivel nő vagyok,ez még nagyobb szégyen számomra.Mondjuk engem az nem vigasztal,hogy tudom,hogy még mennyi ilyen ember van rajtam kívül.

Hozzászólok